Skulderproteseoperasjon
Innsetting av skulderprotese kan være aktuelt dersom leddflaten er nedslitt og gir mye smerter, ved store seneavrivninger eller ved kompliserte brudd i skulderen. Vi bruker forskjellige typer skulderproteser, avhengig av problemstillingen.
Henvisning og vurdering
Fastlege, manuell terapeut eller kiropraktor kan sende en henvisning til ortoped. Når du har blitt henvist på grunn av slitasje i skulderen, vil du bli innkalt til undersøkelse hos ortoped. Det kan også være aktuelt med kompletterende røntgenundersøkelser for å avgjøre om du trenger operasjon og hvilken type protese som skal brukes.
Før
Poliklinisk time / utredning
På poliklinikken vil du gjennomgå en grundig klinisk undersøkelse. Ortopeden vurderer behov for tilleggsundersøkelser som for eksempel røntgen. Basert på funn i undersøkelse og samtale vil dere bli enige om videre behandlingsplan.
Dersom du anbefales operasjon vil du samme dag få en samtale med anestesilege. I tiden frem mot operasjon, er det en fordel at du fortsetter behandling hos fysioterapeut eller gjør øvelser på egenhånd. Formålet med behandlingen er å hindre/minimere stivhet i leddet, redusere smerte og forberede deg til operasjon og trening du må gjøre etterpå.
Proteseseminar
I forkant av din operasjon vil du bli innkalt til proteseseminar/ forundersøkelse. Proteseseminaret holdes av ortoped, sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut. Denne dagen gjøres en del forberedelser til operasjonen.
Du får informasjon om behandlingen og tiden før og etter operasjonen. Sett av hele dagen. Ta gjerne med lesestoff.
Det blir servert lunsj ca kl 11.
Hensikten med proteseseminaret er at du skal få økt kunnskap om behandlingen og oppleve fellesskap med andre som skal opereres. Din kunnskap, egeninnsats og motivasjon er viktig for å oppnå et godt resultat.
Vær nøye med kroppsvask
Du må dusje og vaske håret med Hibiscrub (desinfiserende såpe) kvelden før operasjon og på morgenen før du kommer til oss. Unngå å få Hibiscrub i øyne og ører. Hibiscrub fås kjøpt reseptfritt på apoteket.
Etter dusjingen skal du ikke bruke parfyme, kremer eller sminke. Du kan heller ikke ha på deg smykker, piercing, neglelakk eller kunstige negler. Neglene må være kortklipte.
Husk rene klær og rent sengetøy.
Faste og medisiner
Du må møte fastende, dvs ikke spise, drikke, røyke, snuse eller bruke tyggegummi / pastiller fra midnatt. Du skal ikke ta dine faste medisiner hjemme, men vente med til du er tatt i mot på avdelingen og det er avklart med sykepleier. Ta med deg dine faste medisiner i orginalemballasje samt oppdatert medisinliste ( denne kan du få av din fastlege).
Viktig informasjon
Hvis du før operasjonen har tegn på infeksjon, sår eller utslett i huden, influensasymptomer, forkjølelse eller sår hals må du ta kontakt med oss.
Ta også kontakt med oss dersom du har en planlagt, pågående eller nylig gjennomført tannbehandling da dette i noen tilfeller kan ha betydning for operasjonen.
Under
Før operasjon vil du gjennomgå de siste forberedende undersøkelsene du trenger og få mer informasjon om hva som skal skje når du innlegges.
Det finnes ulike typer skulderproteser og ulike operasjonsmetoder.
Hel protese i skulderen (totalprotese)
Anatomisk totalprotese: Operasjonen foregår gjennom en åpning som lages foran på skulderen. En sene i skulderen (subscapularissenen) må løsnes. De slitte leddflatene på overarmsbeinet og skulderbladet fjernes og erstattes av nye, kunstige leddflater. Den løsnede senen sys så tilbake på plass. Operasjonen tar vanligvis 1 ½ til 2 timer.
Omvendt skulderprotese (revers protese, deltaprotese): Operasjonen foregår gjennom en åpning som lages oppe på skulderen (litt ned mot overarmen). Leddskålen på skulderbladet erstattes med en kunstig leddkule. Leddkulen øverst på overarmsbeinet fjernes og erstattes av en slags kunstig «leddskål». Denne typen protese brukes når man har mye slitasje i skulderleddet og samtidig stor skade i de omliggende stabiliserende musklene.
Etter
Dagen etter operasjon kommer fysioterapeut til deg og går igjennom informasjon og øvelser. Det anbefales at du starter opptrening hos fysioterapeut 1-2 uker etter operasjon. Opptrening og behandling skjer gradvis og i henhold til operasjonsbeskrivelsen. I begynnelsen er fokuset å redusere smerte og hindre tilstivning i skulderen. Etter hvert skal du gradvis trene opp bevegelighet, styrke og stabilitet.
Fysioterapi og egentrening er helt nødvendig for å få et godt resultat etter operasjon.
Ved behov vil du få resept på smertestillende når du reiser fra sykehuset.
Lengde på sykemelding vil bestemmes av blant annet restriksjoner gitt i operasjonsbeskrivelsen, arbeidssituasjon og omfang av plager. Vanligvis skriver ortoped ut den første sykemeldingen og fastlege kan forlenge denne ved behov.
Du vil bli innkalt til kontroll hos fysioterapeut ved Betanien Hospital 3 måneder og 1 år etter operasjon. Har du spørsmål som din behandlende fysioterapeut ikke kan svare på før denne tid, er du velkommen til å ta kontakt.
Det er forventet hjemreise 3-4 dager etter operasjonen.
Dersom du har behov for rehabiliteringsopphold må du søke om dette selv i forkant av innleggelsen.
Linker til noen opptreningssenter som tilbyr rehabiliteringsopphold:
Vær oppmerksom
Sårinfeksjon er en sjelden komplikasjon etter operasjon.
Ta kontakt med Betanien Hospital ved Ortopedisk avdeling dersom du opplever noen av følgende symptomer:
- Rødhet eller væsking fra operasjonssåret
- Økende Smerter
- Feber
- Frostanfall
Kontakt
Betanien hospital
Ortopedisk avdeling
Oppmøtested
Ved poliklinisk konsultasjon og dagkirurgi skal du møte i 2.etg og henvende deg i ekspedisjonen.
Pasienter som skal legges inn skal møte direkte på sengeposten i 3. etasje.
Betanien hospital
Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6
Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6, 3722 Skien