Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ganglion, hånd

Ganglion er en til tider øm og væskefylt kul som går ut fra et ledd eller en seneskjede i hånden. De er alltid ufarlige og forsvinner ofte av seg selv. Ganglion sitter ofte på håndryggen, men forekommer også på innsiden av håndleddet og på fingrene. Det er en forholdsvis vanlig tilstand i aldersgruppen 15-50 år, noe oftere hos kvinner.

Ganglion er ein til tider øm og væskefylt kul som vanlegvis sit på handbaken. Dei er alltid ufarlege og forsvinn ofte spontant.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Et ganglion oppstår når det forekommer forandringer i vevet som kapsler inn leddvæsken i et ledd eller en seneskjede. Årsaken er ukjent, men i en del tilfeller kan en kronisk irritasjon, overbelastning, slitasje (artrose) eller en skade/ulykke være en del av årsaken. Ganglionet kan variere i størrelse. Et ganglion kan gi smerte og forstyrre bevegeligheten i hånden. Noen ganger kan det gjøre vondt ved berøring, men i flere tilfeller er området smertefritt. Ofte er det bare et kosmetisk problem.

Før

Diagnosen stilles ut fra din sykehistorie med årsaker, og symptom og klinisk undersøkelse. Av og til kan en røntgen- eller ultralydundersøkelse være nødvendig. Denne bestilles av fastlegen før du blir henvist til vurdering.

Under

Et ganglion forsvinner ofte av seg selv. Legen kan av og til punktere ganglionet ved hjelp av en nål og tømme det for væske mens stedet er lokalbedøvet. Risikoen for at ganglionet kommer tilbake er ca. 30–50 prosent ved punksjon, og ca. 15 prosent etter en operasjon. Ved betydelige symptomer kan operasjon være nødvendig. 

Operasjon

Operasjonen foregår enten i narkose eller ved bedøvelse av nerven til operasjonsområdet (nerveblokade). Blodtilførselen stenges av ved hjelp av en mansjett rundt overarmen slik at viktige strukturer i hånden blir synlige. Operasjonen tar ca. 30 minutter og du kan gå hjem samme dag. Etter operasjonen legges en bandasje og noen ganger en gipsskinne som du beholder til stingene skal fjernes etter ca. 2 uker. Fingrene skal være frie utenfor bandasjen og du skal kunne bevege fingrene fullt. Bandasjen er ofte litt stor, og det kan derfor være vanskelig å utføre visse hverdagslige aktiviteter. Gips er ikke nødvendig når ganglion fjernes fra fingrene.

Etter

For å motvirke hevelse etter operasjonen bør du gjøre følgende:

  • Bruk hånden så mye som bandasjen tillater, men unngå tunge løft.
  • Første dagen: Hold hånden over hjertehøyde når du ikke bruker hånden og strekk ut skulderen. Ha hånden på pute om natten.

Du kan ha vondt i operasjonsområdet i noen dager. Ved behov kan du ta smertestillende (for eksempel Paracet og Ibux). I noen tilfeller blir håndleddet stivt og smertefullt etter operasjon og trenger opptrening.

Sykemelding

Sykemeldingens lengde avhenger av yrket ditt. Vanligvis regnes 2–4 uker, men om du har et manuelt lett arbeid kan du i noen tilfeller jobbe allerede noen dager etter operasjonen. Det kan ta lenger tid før du får kraften helt tilbake i den opererte hånden.

Kontroll

Kontroll skjer hos fastlege ca. 2 uker etter operasjonen. Da fjerner legen stingene. Etter dette trenger du ikke bandasje. Du kan vaske hånden som vanlig. Hold huden ren og tørr og smør gjerne med en fuktighetsbevarende krem. Masser arret daglig for å gjøre det mykt. Etter 6–8 uker får du en kontroll ved poliklinikken.

Vær oppmerksom

Du bør kontakte sykehuset om bandasjen forskyver seg, kjennes for trang, om du får feber, har langvarige smerter eller om hevelsen ikke går tilbake.

Kontakt

Betanien hospital Ortopedisk avdeling

Kontakt Ortopedisk avdeling

Oppmøtested

Ved poliklinisk konsultasjon og dagkirurgi skal du møte i 2.etg og henvende deg i ekspedisjonen.

Pasienter som skal legges inn skal møte direkte på sengeposten i 3. etasje. 

En stor bygning med trær foran seg

Betanien hospital

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6

Bjørnstjerne Bjørnssonsgate 6, 3722 Skien

Praktisk informasjon

Betaling gjøres i ekspedisjonen i 2.etasje.

Som pasient må du betale egenandel, opp til frikortgrensen, for konsultasjon/behandling og ved røntgenundersøkelse.

Med frikort slipper du å betale egenandel i inneværende kalenderår. Det kan også påløpe et ekstra fast gebyr for materiell.

Dersom du blir syk, og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

Les mer om egenandeler og frikort her

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. Blomster er ikke tillatt i sengeposten.

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.

Les mer om fotografering og filming

Antibiotikaresistente bakterier

Du må gi beskjed til hospitalet om du tidligere har hatt antibiotika resistente bakterier (MRSA, VRE, ESBL). Dersom du har arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller behandling på sykehus eller legevakt utenfor Norden de siste 12 månedene, må du be fastlegen din teste deg for disse bakteriene. Fastlegen sender svaret videre til oss.

Les mer om MRSA her  MRSA informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om VRE her     VRE informasjonsbrosjyre.pdf

Les mer om ESBL her   ESBL informasjonsbrosjyre.pdf

​Kafeen er betjent fra kl. 08:30-14:00, utenom dette tidspunktet er det selvbetjening. Her kan du kjøpe rundstykker med pålegg, diverse drikke, snacks og yoghurt-produkter.

Kafeen er tilgjengelig for både pasienter og pårørende.

​Vi har gratis parkering, men få plasser. Pasienter kan parkere på vår parkeringsplass tvers ovenfor sykehuset. Det er ofte trangt om plassen, så vær ute i god tid.  Så langt det er mulig anbefales offentlig transport ​

Utskrift på papir

Dersom du ønsker utskrift på papir må du sende inn skjema til:

Betanien Hospital
Bj. Bjørnsonsgt 6
3722 Skien
Anmodning om journalkopi fr​a Betanien Hospital.pdf​​

​Betanien Hospital er et røykfritt sykehus - røyking er ikke tillatt. Dette gjelder også området rett utenfor hovedinngangen.

​Vi tilbyr gratis trådløst nettverk. Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

Les mer om pålogging her

​Ha med minst mulig verdisaker og penger under oppholdet på sykehuset.
Pasienter som ikke kan ivareta seg selv, vil få sine eiendeler oppbevart, og utlevert ved utskriving.
Hvilke eiendeler som skal oppbevares blir registrert i pasientsystemet, og oversikten signeres av to pleiere og pasienten selv, dersom pasienten er i stand til det.
Tilsvarende kvitteres det i pasientsystemet at eiendelene er utlevert ved utskriving, og utleveringsskjema signeres av pasient eller pårørende i pasientens sted.

​​Besøkstid ved sengeposten er  kl. 17-19 alle dager.