Tilbake

Osteoporosepoliklinikk

Osteoporosepoliklinikk

Vi tar i overkant 2000 DXA-målinger per år.

Et sterkt benvev gjør at knoklene ikke brekker når vi faller, eller utsettes for andre støt mot kroppen. Med alderen kan benvevet tape noe av styrken sin, og som følge av dette kan vi bli mer utsatt for benbrudd, eller brister i benmassen. Denne tilstanden kalles benskjørhet (osteoporose).

Diagnosen stilles ved måling av benmasse. Målingen gjøres ved en enkel røntgenundersøkelse med en metode som kalles DXA. Metoden gir mindre stråling enn vanlig røntgen. Det er bentettheten i hofte og nedreste del av ryggen som måles.

Henvisning:
Fastlegen din, eller annen helsetjeneste må henvise deg til undersøkelsen.

Selve undersøkelsen:
Selve undersøkelsen krever ingen foreberedelser. Imidlertid er det lurt å ha på klær som ikke har knapper, eller glidelås i midje/lårområdet. Før undersøkelsen vil du bli bedt om å svare på en del spørsmål for å avklare risiki for brudd. Det spørres blant annet om sykdom, medisiner, livsstil og arv. Videre registreres forebyggende medisiner du eventuelt bruker.

Undersøkelsen foregår ved at du legger deg på en røntgenbenk. Du ligger på ryggen med bena ut til sidene. For å få riktig vinkel på hofteleddene under målingen settes en kasse med skråsider mellom føttene. Ryggen og hoftene skannes av en "arm" som beveger seg over deg.

Fastlegen din får resultatet i posten. Hvis resultatet viser at du trenger behandling vil fastlegen din starte opp med dette.